4 Rahsia Di Sebalik Kejayaan Seorang Tuan Rumah

70% kerugian Tuan Rumah datangnya dari kegagalan menguruskan rumah sewa dengan betul.

Berjaya atau tidak seseorang itu dalam menguruskan rumah sewa mereka bergantung kepada pelbagai faktor, termasuklah faktor yang boleh dan tidak boleh dikawal.

Apa yang penting di sini adalah untuk anda fokus pada perkara-perkara yang berada di dalam kawalan anda sahaja. Faktor-faktor luaran seperti ekonomi, politik, atau lain-lain tidak boleh dikawal oleh anda, maka sebaiknya anda mengambilnya sebagai panduan anda untuk tentukan hala tuju perkara-perkara yang boleh dikawal oleh anda.

Dalam artikel ini, kita akan perbincangkan 4 perkara asas yang perlu anda ada sebagai seorang Tuan Rumah untuk berjaya dalam menguruskan rumah sewa anda.

Iaitu:

1) Mindset

Mindset memainkan peranan yang penting dalam memastikan penyewaan berjalan dengan lancar dan penyewa kekal patuh dengan arahan anda.

Mindset yang perlu anda miliki adalah mindset untuk jalankan bukan hanya untuk suka-suka, tetapi serius dalam menguruskan setiap hal berkaitan dengan sewaan.

Dengan adanya mindset ini, anda akan lebih peka dengan setiap tindakan anda dan mampu menilai baik dan buruk sesuatu perkara yang berlaku dalam sewaan anda.

2) Ilmu

Ilmu pengurusan rumah sewa adalah antara perkara yang paling penting untuk anda miliki sekiranya anda ingin berjaya sebagai seorang Tuan Rumah.

Ilmu memainkan peranan dalam membezakan suatu keputusan yang baik dan keputusan yang boleh merugikan anda sehingga mencecah ribuan ringgit.

Meskipun ilmu yang sedikit, ia sudah cukup untuk menyelamatkan anda dari pelbagai cabaran yang bakal anda hadapi ketika penyewaan berlangsung.

3) Strategi

Strategi adalah perkara-perkara yang perlu anda lakukan sepanjang tempoh sewaan.

Ada strategi yang baik, dan ada juga yang boleh merugikan anda. Di sini, apa yang perlu anda lakukan adalah untuk mengambil tahu segala selok-belok dalam pengurusan rumah sewa.

Kebanyakan Tuan Rumah yang berjaya memiliki pelbagai strategi yang betul dalam menguruskan rumah sewa dan penyewa mereka supaya segalanya mengikuti apa yang anda kehendaki.

4) Perancangan

Perancangan adalah salah satu elemen yang penting dalam memastikan rumah sewa anda diuruskan dengan baik.

Segala persiapan perlu dibuat dengan rapi (termasuklah persiapan kendiri) sebelum penyewa masuk rumah sewa.

Dengan adanya perancangan ini, anda sebagai Tuan Rumah akan lebih tahu apa yang perlu dibuat sepanjang tempoh sewaan sekiranya, terdapat sebarang pelanggaran perjanjian, sebagai contoh.

Konklusi

Keempat-empat perkara ini adalah tunjang kepada kebanyakan kejayaan Tuan Rumah di luar sana. 

Kami yakin, anda pun boleh menjadi seorang Tuan Rumah yang berjaya meskipun anda masih lagi baru dalam urusan rumah sewa ini. Apa yang kami sarankan adalah untuk anda persiapkan diri anda dengan keempat-empat perkara ini, supaya lebih mudah untuk anda capai apa yang anda inginkan, iaitu untuk menjadi seorang Tuan Rumah yang berjaya.

Di Sewanify, kami sediakan untuk anda siri video 100% PERCUMA supaya anda boleh mulakan langkah anda untuk menjadi seorang Tuan Rumah yang mempunyai mindset yang betul, ilmu yang berguna, strategi yang tepat dan perancangan yang rapi.

Klik butang di bawah untuk berdaftar ke siri video percuma ini sekarang!

70% Tuan Rumah gagal uruskan rumah sewa mereka kerana mereka tidak tahu apa yang sepatutnya mereka lakukan untuk lindungi hak mereka sebagai seorang tuan rumah.

Pelajari apa yang wajib anda lakukan sepanjang tempoh sewaan untuk elak kerugian ribuan ringgit akibat Penyewa bermasalah!

70% Tuan Rumah gagal uruskan rumah sewa mereka kerana mereka tidak tahu apa yang sepatutnya mereka lakukan untuk lindungi hak mereka sebagai seorang tuan rumah.

Pelajari apa yang wajib anda lakukan sepanjang tempoh sewaan untuk elak kerugian ribuan ringgit akibat Penyewa bermasalah!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anda Mungkin Berminat

Pelaburan Terakhir Anda —Jangan Menyesal Apabila Penyewa Tak Bayar Sewa & Rumah Sewa Jadi Tempat Sampah!

Kenali Rahsia Di Sebalik Kejayaan Seorang Tuan Rumah Dalam Menguruskan Sesebuah Rumah Sewa!

BONUS PERCUMA: Checklist Pemeriksaan Rumah Sewa + 6 Siri Emel Rahsia Kejayaan Tuan Rumah

Mockup 12 Rahsia urus rumah sewa dan perjanjian sewa rumah

100% PERCUMA

12 Rahsia Urus Rumah Sewa Sendiri — Tanpa Bantuan Ejen Hartanah

Marah? Stress? Pening Nak Uruskan Rumah Sewa?

70% kerugian Tuan Rumah datangnya dari kegagalan menguruskan rumah sewa dengan betul.

Download eBook ini untuk merungkai rahsia di sebalik kejayaan menguruskan rumah sewa sendiri.

BONUS PERCUMA: Checklist Pemeriksaan Rumah Sewa + 6 Siri Emel Rahsia Kejayaan Tuan Rumah

38 Terma & Syarat Surat Perjanjian Sewa — Supaya Penyewa Dengar & Patuh Peraturan Rumah Sewa Anda

Ramai Tuan Rumah terperangkap dengan Perjanjian yang SALAH!

Kenali terma & syarat yang wajib untuk pastikan hak anda sebagai Tuan Rumah terlindung!

× Perlukan Bantuan?