Elak Scam: Kami tidak mempunyai sebarang ejen yang dilantik untuk uruskan rumah sewa anda. Kami adalah badan yang beroperasi 100% atas talian.
Sewanify - Surat Perjanjian Sewa Rumah

Perjanjian Sewa Kedai | Apa Perlu Anda Tahu Tentang Duti Setem LHDN

70% kerugian Tuan Rumah datangnya dari kegagalan menguruskan rumah sewa dengan betul.

Di Malaysia, ia adalah wajib di sisi undang-undang untuk mendapatkan cukai setem untuk surat perjanjian sewa kedai dan mendaftarkannya dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Kegagalan dalam mematikan setem pada perjanjian sewa kedai boleh menyebabkan anda dikenakan penalti oleh pihak LHDN.

Mengikut Akta Cukai Setem 1949, mana-mana individu yang memasuki perjanjian yang perlu disetem tetapi tidak disetem dengan betul boleh didenda sehingga 20% daripada jumlah cukai setem yang tidak dibayar. Selain itu, perjanjian itu mungkin akan dianggap tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan di sisi undang-undang mahkamah.

Perlu diingatkan bahawa denda ini terpakai kepada pemilik dan penyewa jika perjanjian sewa kedai tidak disetem dengan betul. Oleh itu, ia merupakan kepentingan terbaik kedua-dua pihak untuk memastikan bahawa perjanjian tersebut disetem dan didaftarkan dengan LHDN.

Untuk mengelakkan denda ini, penting untuk mendapatkan cukai setem untuk agreement sewa kedai anda dan matikan setem dokumen tersebut di LHDN secepat mungkin selepas ia telah ditandatangani.

Ini akan memastikan perjanjian anda sah secara undang-undang dan boleh dikuatkuasakan sekiranya sebarang pertikaian atau isu berkaitan undang-undang yang boleh timbul sepanjang tempoh sewaan.

Sewanify Perjanjian Sewa Kedai mockup e1664802263750
Lindungi Hak Anda sebagai Pemilik Kedai daripada Penyewa yang akan Mengambil Kesempatan ke atas diri anda.

Kenapa anda perlu dimatikan setem perjanjian sewa kedai?

Mematuhi Perundangan Malaysia

Mematikan setem perjanjian sewa kedai adalah sebahagian daripada langkah untuk memastikan ia boleh digunakan di peringkat mahkamah. Setem yang diperolehi melalui pihak LHDN, sama ada secara digital atau fizikal, merupakan bukti bahawa dokumen sewaan telah disetem dan didaftarkan secara sah.

Elak Pertikaian

Membayar duti setem juga penting untuk melindungi hak penyewa dan pemilik kedai. Sijil duti setem yang diperolehi merupakan bukti terhadap terma dan syarat perjanjian penyewaan dalam kejadian sebarang pertikaian atau isu undang-undang yang mungkin timbul pada masa akan datang.

Memudahkan Pinjaman Bank

Selain itu, duti setem memainkan peranan yang penting untuk menjadikan pendapatan yang diperoleh melalui sewaan dikira oleh pihak bank sebagai sebuah pendapatan yang sah. Ini memudahkan anda untuk melakukan pinjaman bank apabila dilihat anda mempunyai pendapatan tambahan.

Secara keseluruhannya, mendapatkan duti setem untuk sebuah perjanjian sewa kedai adalah langkah penting yang perlu diambil untuk memastikan bahawa perjanjian penyewaan anda sah secara undang-undang dan melindungi hak semua pihak yang terlibat.

Sewanify Perjanjian Sewa Kedai mockup e1664802263750
Lindungi Hak Anda sebagai Pemilik Kedai daripada Penyewa yang akan Mengambil Kesempatan ke atas diri anda.

Apakah proses mematikan setem perjanjian sewa kedai di LHDN?

Berikut adalah panduan bagaimana untuk mendapatkan duti setem untuk perjanjian penyewaan komersial anda di LHDN.

 • Siapkan dokumen yang diperlukan: Untuk duti setem untuk perjanjian penyewaan komersial anda, anda perlu menyediakan dokumen-dokumen berikut:
  • Perjanjian penyewaan yang ditandatangani asli
  • Salinan perjanjian penyewaan (jika asli tidak tersedia)
  • Borang J yang lengkap (tersedia di pejabat LHDN atau dalam talian di laman web LHDN)
  • Kad pengenalan
 • Kiraan Bayaran Duti Setem: Jumlah akan bergantung kepada jumlah sewaan dan tempoh penyewaan – Tidak pasti cara kiraan? – Kira melalui kalkulator kami.
 • Daftar bersama LHDN:
  • Pergi ke cawangan: Bawa dokumen-dokumen di atas ke pejabat LHDN terdekat. Kakitangan di kaunter akan menyemak dokumen anda dan mengeluarkan sijil duti setem jika semuanya dalam keadaan baik.
  • Secara atas talian: Lawati https://stamps.hasil.gov.my/stamps/
 • Pembayaran Duti Setem: Kadar duti setem untuk perjanjian penyewaan kedai dikira berdasarkan jumlah sewaan dan tempoh penyewaan. Kadar duti setem untuk hartanah berbentuk komersial adalah pada 0.5% dari jumlah sewaan. Duti setem minimum yang perlu dibayar adalah RM10.
 • Dapatkan sijil duti setem: Setelah duti setem dibayar, kakitangan LHDN akan mengeluarkan sijil duti setem kepada anda. Pastikan untuk menyimpan sijil ini dengan selamat kerana anda mungkin perlu memaparkannya kepada pihak berkuasa atau pihak lain di masa akan datang.

Itulah sahaja! Dengan sijil duti setem di tangan, anda sekarang boleh meneruskan perjanjian penyewaan komersial anda dengan hati yang tenang.

2

Kesimpulan

Setelah perjanjian sewa kedai anda siap ditandatangani, jangan lupa langkah penting untuk mendapatkan duti setem daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Perkara ini memastikan bahawa perjanjian anda sah secara undang-undang dan melindungi hak pemilik dan penyewa. Tanpa proses mematikan setem dan pendaftaran yang betul, anda untuk dikenakan penalti, dan perjanjian anda mungkin tidak boleh dikuatkuasakan dalam urusan mahkamah.

Walaubagaimanapun, pastikan perjanjian sewa kedai yang digunakan telah meliputi pelbagai aspek dalam sewaan kedai tersebut. Sekiranya tidak, segala usaha dan wang yang dilaburkan untuk proses mematikan setem ini hanya akan menjadi sia-sia.

Sekiranya anda masih lagi belum mempunyai perjanjian sewa kedai yang mudah dan ringkas untuk digunakan, kami di pihak Sewanify menyediakan sebuah contoh agreement sewa kedai yang sesuai digunakan untuk pelbagai jenis bisnes.

Paling best:

Ia boleh digunakan terus tanpa perlu ­edit­ sebarang terma & syarat di dalamnya. Hanya perlu isi perincian tentang sewaan anda dan siap untuk dimatikan setem di LHDN!

Dapatkan sekarang sebelum kerugian yang berlipat kali ganda lebih mahal anda perlu bayar akibat tidak mempunyai perjanjian sewa kedai yang betul:

Sewanify Perjanjian Sewa Kedai mockup e1664802263750
Lindungi Hak Anda sebagai Pemilik Kedai daripada Penyewa yang akan Mengambil Kesempatan ke atas diri anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Anda Mungkin Berminat

Pelaburan Terakhir Anda —Jangan Menyesal Apabila Penyewa Tak Bayar Sewa & Rumah Sewa Jadi Tempat Sampah!

Anda Hadapi Masalah Untuk Download Semua Free Gift Sebelum Ni?

Berita baik! Anda kini boleh dapatkannya semula dengan menekan mana-mana butang di bawah untuk dapatkan eBook atau dokumen 100% Percuma daripada kami.

Kami ingin memohon maaf kerana anda mungkin mengalami masalah untuk download dokumen/ebook yang ingin anda dapatkan. Ini adalah kerana sistem emel kami mempunyai masalah teknikal dan tidak dapat menghantar sebarang emel dalam masa yang tertentu.

Mockup 12 Rahsia urus rumah sewa dan perjanjian sewa rumah

12 Rahsia Urus Rumah Sewa Sendiri — Tanpa Bantuan Ejen Hartanah

Sewanify - Template Notis Keluar Rumah Kepada Penyewa

Notis Keluar Rumah

Sewanify - 38 Perkara Wajib Ada Dalam Perjanjian Sewa Rumah

38 Perkara Penyewa Bermasalah Takut Dengan Anda

Siri Video Pengurusan Rumah Sewa

Surat Perjanjian Sewa Rumah 2024

Elak Penyewa Bermasalah. Pembayaran Sewa On-Time. Rumah Sewa Sentiasa Bersih & Kemas.

Mockup 12 Rahsia urus rumah sewa dan perjanjian sewa rumah

100% PERCUMA

12 Rahsia Urus Rumah Sewa Sendiri — Tanpa Bantuan Ejen Hartanah

Marah? Stress? Pening Nak Uruskan Rumah Sewa?

70% kerugian Tuan Rumah datangnya dari kegagalan menguruskan rumah sewa dengan betul.

Download eBook ini untuk merungkai rahsia di sebalik kejayaan menguruskan rumah sewa sendiri.

BONUS PERCUMA: Checklist Pemeriksaan Rumah Sewa + 6 Siri Emel Rahsia Kejayaan Tuan Rumah

38 Terma & Syarat Surat Perjanjian Sewa — Supaya Penyewa Dengar & Patuh Peraturan Rumah Sewa Anda

Ramai Tuan Rumah terperangkap dengan Perjanjian yang SALAH!

Kenali terma & syarat yang wajib untuk pastikan hak anda sebagai Tuan Rumah terlindung!